20 Şubat 2013 Çarşamba

0 Linux Terminal Üzerinden Kullanıcı Değiştirme (User Switching) / db2start command not found Sorunu Çözümü

Merhabalar,

Bu aralar yoğunluktan veriyi kafaya atma devrini sonlandırdım , yaşlandıkça hızlı unutmaya başladım bu sebeple üzerinde çalıştığım, bulduğum şeyleri burada anında paylaşıyorum :)

Linux Mint Maya üzerinde DB2 Express-C veritabanına veri eklemek için oturumları switch etmem gerekiyordu. Yani ben bilgisayarıma kullanıcı adım sln ile bağlıydım ama DB2 için oluşturulmuş bir instance vardı onun üzerinden oturum açmadığım sürece de veritabanına erişemiyor hatta db2 'yu başlatamıyordum bile. Sizin de böyle bir sorununuz varsa çözüm basitmiş arkadaşlar:

menü'den Terminal'e giriyoruz. Sonrasında o anki kullanıcının oturum adı gelecektir zaten ekrana. Açılır açılmaz terminale

su kullanicidi 


yazınca şifre soracaktır. İlgili ,oturumunu açmak istediğiniz kullanıcının şifresini girdikten sonra. bomboş termimal ekranı gelecektir. sadece $ olacaktır. Sonrasında
bash 
yazarsanız artık yeni oturumunuzla işlem yapabiliyor hale geleceksiniz.Aşağıda son halinin nasıl olacağını görebilirsiniz.


Bu işlemi yaptıktan sonra db2yu nasıl başlatacağız derseniz o da kolay. terminal üzerine direk olarak db2start yazarsanız db2 başlayacaktır. Ancak bazen bazı durumlarda db2start komutunu yazınca db2start command not found tarzında bir hata alabilirsiniz ki ben de aldım.Böyle bir sorunla karşılaşırsanız da terminalde yukarıdaki gibi oturumunuzu db2 kullanıcı adınıza değiştirdikten sonra 
terminale : 

cd home/db2inst3(sizin db2 kullanıcı adınız neyse o yazacak)/sqllib/adm 

komutunu çalıştırarak db2 dosya sisteminde belirtilen sqllib içerisindeki adm klasörüne gelmiş olmalısınız.Sonrasında 

./db2start  

yazarsak umarım başarılı olarak veritabanının başlatıldığını göreceksiniz. 

Kolay gelsin ,iyi çalışmalar. 

Bu akşam klasiklerden gitmeye karar verdim:) İyi Dinlemeler.

F.Chopin-Nocturne Op. 48



















13 Şubat 2013 Çarşamba

0 Microsoft Kick-Off 2013

Merhabalar,

8-9-10 şubat tarihlerinde İstanbul Microsoft ofisinde gerçekleştirilen Kick-Off etkinliğinin 2.sine bu sene katılma şansına eriştim. Eğitim olarak hayatımda görüp görebileceğim en güzel etkinlikti sanırım.Katılımcı arkadaşlarla birlikte üç gün boyunca, herhangi bir yerde yaşantılarını,tecrübelerini kendi ağızlarından dinleme fırsatına belki de çok güç sahip olabileceğimiz insanları dinleyip , sohbet etme, eğitimlerine katılma imkanına eriştik.

Not: Kick-Off etkinliği bu arada Microsoft'un her sene üniversitelerden seçtiği partnerlerinin davet edildiği bir organizasyon , böyle bir organizasyon içinde yer almak için öncelikle okulunuzdan Microsoft Student Partner olarak seçilmeniz gerekiyor. Bununla ilgili başvuru linkini de önceden paylaşmıştım. Herkese tavsiye ederim. Bir sonraki seneye bu ailenin içinde siz de bulunabilirsiniz.

Asıl konumuza dönersek  Kick-Off etkinliğinin ilk gününde tam bir konuşmacı bombardımanı yaşadık:) Tüm oturumlar çok güzel düzenlenmişti, gün dolu dolu geçti sabahın erken saatlerinden otelimizden servisimizle İstanbul Microsoft ofisine götürüldük ve gecenin geç saatlerine kadar ofiste bir çok etkinliğe, eğitime katıldık. İlk gün etkinliğe katılan ve bize tecrübelerinden bahseden, tavsiyelerde bulunan Cavit Yantaç , Amintas Neto, Mustafa Çağan,Ümit Sunar,Begim Başlıgil, Atalay Aktaş,Kerem Özsü, Levent Ertoğlu,Onur Altıntaş,Ali Tuğberk Uğurlu,Tamer Öz,Burak Batur,Umut Erkal,Daron Yöndem,Mustafa Acungil ve Hasan Özdemir gibi hocalarımızı dinleme fırsatı bulduk. Bu isimlerin hepsiyle aynı gün içerisinde tanışmak büyük bir tecrübe oldu. Sonrasında geçen sene Imagine Cup finalisti olan arkadaşlarımız Derya Gündüz ve Serap Şen'in yarışma ile ilgili konuşmalarını, sunumlarını dinledik. Günün son oturumu sayılabilecek fakat oturumdan çok eğlenceli bir sohbet şeklinde geçen MVP Panel'inde MVP olan hocalarımızın günlük hayattan hikayelerini dinledik:) En son ofiste Lazer Tag oyununu oynadık dolu dolu geçen bir günün sonunda ofisin içinde ordan oraya koşan arkadaşlarımızı görmek biraz dışardan bakınca komik oldu açıkçası :D Ama o da ilginç bir etkinlikti. Eksilere düşmedim oyun içerisinde ondan kendimi başarılı sayıyorum bu arada :)

Etkinliğin ikinci gününde bir önceki günde Lazer Tag oyunundan kalma kas ağrılarıyla tekrar yollara düştük:) İkinci gün internet üzerinde benim sürekli denk geldiğim fakat karşımda görünce birden şaşırdığım bir isim Burak Bayburtlu ile oturumumuz vardı. Kendisi bize Windows 8 hakkında bir sunum yaptı , eğlenceli geçen bir etkinlikti. Burak Bayburtlu'dan sonra Arcademonk CEO 'su Ömer Bilge Ersoy'la bir oturumumuz oldu. Sonrasında İbrahim Kıvanç ve Bilge Adam'dan Türkay Ürkmez gibi isimlerle gün devam etti. Windows 8 ağırlıklı eğitim aldığımız güzel bir gündü.

10 Şubat pazar günü yani etkinliğin son gününe, Daron Yöndem'den Windows Azure eğitimi ile başladık. Windows Azure MVP'si Daron Yöndem hocamızdan daha önce kimseden anlayamadığım bir Azure eğitimi aldım sanırım. Azure 'u ilk kez bu kadar kısa sürede bu kadar net olarak anladığımı itiraf edebilirim :) Sonrasında Engin Polat hocamızla gün devam etti. Engin Hoca ile de Windows Phone 8 üzerinde bir uygulama geliştirdik. Etkinliğin üçüncü gününde de diğer günler gibi az zamanda bir sürü şey öğrenmiş olduk.


Üç günün nasıl geçtiğini anlamadı kimse:) Üç gün boyunca Office 365,Yammer,XBox, Kinect, Windows 8, Sharepoint, Windows Azure,Windows Embedded,Sql Server &BI konularıyla ilgili ve bunlar dışında da girişimcilikle ilgili eğitimler alabildik. Tüm bu günler boyunca ve yeri geldiğinde gece bire kadar sonrasında da hasta bir vaziyette bize eşlik eden , hocam doymadık deyince sandviçler geldi arkadaşlar diyen:), sürekli etkinlik nasıl gidiyor diye bize düşüncelerimizi soran ,bir dediğimizi iki etmeyen, bize bu güzel etkinliği hazırlayıp sonrasında da bizi hiç yalnız bırakmayan Mustafa Kasap hocamıza ve Anıl Üzengi'ye çok teşekkür ediyorum ben kendi bloğum üzerinden:) Bizi gerçek bir aile gibi hissettirdiler , İstanbul dışından gelenler olarak çok güzel ağırlandık :)

Not:Etkinlikte 1. sınıftan son sınıfa kadar geniş bir katılımcı yelpazezi vardı. Yani, bu yazıyı okuyan arkadaşlara tavsiyem bir an önce MSP liğe başvurmaları olacak sanırım. Ne kadar erken başvurursanız   ufkunuz o kadar erken genişleyecektir.Ben son sınıfta dahil olabildiğim bu ortamı gerçekten çok sevdim   kendimi geliştirme imkanını sonuna kadar buldum bunun için her türlü ortam hazırlanıyor sizin için yeter ki kendinizi geliştirmek isteyin;) Bu yazıyla umarım tüm arkadaşlarıma ulaşabilirim ve birilerinin böyle bir aileye katılmasını sağlayabilirim .

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere. İyi dinlemeler,iyi çalışmalar herkese.

Tubthumping : Angus and Julia Stone